APPARATUUR EN WERKWIJZE

Een veelgehoorde reactie op mijn fotowerk is vaak: ‘Wauw, wat een gaaf moment heb je daar vastgelegd.’ En de vraag die daarna vaak volgt is: ‘Met welk cameramerk heb je dat beeld gemaakt?’ Mijn antwoord is dan dat het cameramerk niet zoveel uitmaakt. Er worden geen slechte camera’s gemaakt. Belangrijker is de persoon die door de zoeker of op het cameradisplay kijkt. Hij of zij is degene die het beeld creëert.

Als professioneel fotograaf moet je wel honderd procent kunnen vertrouwen op je apparatuur. Je investeert in professionele camera’s, objectieven en accessoires. Ik werk al meer dan dertig jaar met Canon. Dit cameramerk heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

Ik heb altijd een back-up cameraset bij me wanneer ik een reportage maak. Daarbij loop ik geen risico met het crashen van bijvoorbeeld een geheugenkaart. Tijdens het fotograferen worden de bestanden namelijk direct op een tweede geheugenkaart in de camera weggeschreven. Safety first!

Apparatuur Ernst Dirksen Fotografie

NABEWERKING

Bijna alle foto’s worden tegenwoordig nabewerkt. Maar ook vroeger, in de tijd van de analoog fotografie, werden al verschillende technieken toegepast om het eindproduct zo optimaal mogelijk te krijgen. Toen kon je het resultaat beïnvloeden met je fotopapierkeuze en filters in de vergroter.

In het huidige digitale tijdperk is het nabewerken een stuk eenvoudiger. Ik fotografeer elk beeld in RAW-formaat en ben na een fotosessie vele uren bezig in mijn digitale doka. Ik werk altijd met een gekalibreerd professioneel Eizo scherm.

Mijn workflow ziet er als volgt uit:

  • Na een fotoreportage worden de bestanden gekopieerd op de computer.
  • Vervolgens maak ik nogmaals een back-up.
  • Via Adobe Photoshop Lightroom selecteer ik de beste beelden van de sessie. Bij een trouwreportage zijn dat er rond de 350.
  • Daarna volgt het nabewerkingsproces waar ik veel aandacht aan besteed.
  • De bewerkte bestanden worden als een JPEG-bestand opgeslagen. Ook wordt er nogmaals een back-up van deze selectie gemaakt.

TROUWALBUM SAMENSTELLEN

Na bovenstaand proces maak ik een tweede selectie. Deze foto’s worden o.a. gebruikt in jullie touwalbum. Deze tweede selectie krijgen jullie eerst te zien, zodat jullie precies weten welke foto’s gebruikt worden. Natuurlijk mogen jullie je voorkeuren uitspreken.

Als ik het album ontwerp, krijgen jullie altijd een digitaal voorbeeld te zien. Als er iets anders moet, wordt dat aangepast. Zo zorgen we ervoor dat jullie album 100% naar wens is.

Na goedkeuring van het voorbeeld gaat het album in productie. De levertijd van het album is ongeveer 10 werkdagen. Bij levering van jullie trouwalbum ontvangen jullie ook een usb-stick met alle bewerkte fotobestanden.